Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Diş teli

Ressam Gülhan’ın “Kadın Cinayetleri” temalı solo sergisi sanatseverlerle buluştu

Ressam Gülhan’ın “Kadın Cinayetleri” temalı solo sergisi sanatseverlerle buluştu
REKLAM ALANI
04.09.2023
A+
A-

Başarılı ressamlarımızdan Gülhan uzun yıllardır çalıştığı “ İnsan İnsanı Öldürür”  adlı proje sergisinin  bir bölümü olan “…

Başarılı ressamlarımızdan Gülhan uzun yıllardır çalıştığı “ İnsan İnsanı Öldürür”  adlı proje sergisinin  bir bölümü olan “ Kadın Cinayetleri” tarihi Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle buluştu.

Gülhan genel olarak sergi konsepti olarak sarı ve siyah renkleri kullanırken sarı ve siyah rengin İstanbul’un hatta Bizans’ın rengi olduğunu ifade ederken, sarı hastalıklı ruh hali, ölüm ise kap kara bir karanlık. Kara sarı da cinayetin rengidir bana göre diyerek değerlendirmiştir.

Gülhan “Bu sergimde sadece kadın cinayetlerine değil aynı zamanda kadınların öldürülmesini değil, kadınlarında öldürdüğüne dikkat çekmek istedim. Hepimiz aslında insanız ve insanın insanı öldürdüğü gerçeğinin ayırdına varılmasını istiyorum. Cinayet İnsanın en büyük sorunudur.” dedi.

Gülhan kadın cinayetleri üzerine ilk çalışması 1983 yılında bayat kuduz aşısı yüzünden kuduz değilken kuduz aşısından dolayı kudurarak hayatını kaybeden bir kızın hikayesinden etkilenerek portresini yaparak başladığı bu yolculuğuna halen devam etmektedir.

2000 yılından itibaren soyadını kullanmayan Gülhan bunun sebebini kendi adıyla var olmak istemesinden kaynaklı olduğunu belirtirken “Soyadı meselesi kadınlar için bürokratik ve ağır bir yük. Kadın cinayetlerini istatistikler üzerinde araştırırken tesadüfen fark ettiğim bir konu “Hiçbir Kadın Katilinin Soyadını Taşıyamaz” adlı işi yapmama neden oldu. Çok ilginçtir ki; Kadın cinayetlerinin büyük bölümünde kadınlar ile katiller aynı soyadlarını taşırlar. Ya babası ya Kocası ya da erkek kardeşi öldürmüştür kadınları. Bu çalışmam 2021 Venezuella Bianelinde sergilenmiş ve büyük ses getirmişti. diyerek ifade etti.

Gülhan sanatçılığının yanında kadın cinayetlerini protesto etmek ve toplumun dikkatini çekmek adına performans sanatçısı Pippa Bacca’nın bir kadın cinayetine kurban gitmesinin ardından gelinlik giyerek Gebze’ye kadar yürümüş ve bu yılda “Dünya Kadınlar Günü”nde İstiklal Caddesi’nde at gözlüğü takarak performans elbisesiyle kadın cinayetlerini protesto etmişti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.